2024-04-19 | LHMT lankėsi ECMWF atstovai

Balandžio 18 d. turėjome svečių. Lankėsi ECMWF Liaison (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts; lietuviškai – Europos vidutinės trukmės orų prognozių centras) grupės pranešėjai, taip pat dalyvavo Vilniaus universiteto Hidrologijos ir klimatologijos katedros meteorologai.

Visą dieną vykusioje konferencijoje išgirdome šešis skirtingus pranešimus. Stijn Vermoote (ECMWF Vartotojų informavimo ir įtraukimo skyriaus vadovas) pateikė klausytojams apžvalginis pristatymą apie ECMWF strategiją, vykdomus atnaujinimus bei papasakojo apie „Copernicus“ programą. Po trumpos pertraukos pranešimus pristatė ECMWF analitikas Ervin Zsoter pristatęs kritulių ir pavojingų orų prognozių turimus ECMWF produktus. Taip pat, EFAS ir GloFAS (Europos ir pasaulio informuotumo apie potvynius sistemos) bei jų privalumus ir kylančius iššūkius. Emma Pidduck (ECMWF duomenų politikos ir partnerystės koordinatorė) papasakojo apie ECMWF pastangas perkelti savo kasdienių skaičiavimų duomenų išvestį iš GRIB 1 versijos failo formato į GRIB 2 versiją, kuri yra gerokai pažangesnė už senąją. Savo pranešimą apie sezonines–ilgalaikes prognozes pristatė Tim Stockdale (Tyrimų skyriaus vyriausiasis mokslininkas).

Keleto pranešimų cikle gyvai ir nuotoliu dalyvavę LHMT specialistai ir kiti klausytojai įsitikino, jog nežiūrint kylančių įvairių iššūkių ECMWF procesai bei turimi modeliai nenustoja tobulėti, o netolima ateitis taip pat yra daug žadanti.

Nuotraukose – keletas akimirkų iš vykusios konferencijos, kuri įvyko atnaujintoje LHMT susirinkimų salėje ☁