2024-03-21 | Vandens ir meteorologijos dienos

Kaip ir kasmet, po pavasario lygiadienio hidrometeorologams ateina šventinės dienos. Penktadienį bus profesinė šventė hidrologams, o šeštadienį – meteorologams. Kovo 22-ąją minima pasaulinė vandens diena, o kovo 23-ąją pasaulinė meteorologijos diena.

Šių metų vandens dienos devizas – „vandens panaudojimas siekiant taikos“ arba tiesiog „vanduo taikai“. Žemiau – Jungtinių Tautų pranešimas skirtas vandens dienai pažymėti.

Vanduo gali sukurti taiką arba sukelti konfliktą. Kai vandens trūksta, jis užterštas arba kai žmonės turi nevienodas galimybes juo naudotis, ar visai jų neturi, tarp bendruomenių ir šalių gali kilti įtampa.

Daugiau kaip 3 mlrd. žmonių visame pasaulyje priklauso nuo vandens, kuris peržengia valstybių sienas. Tačiau tik 24 šalys yra sudariusios bendradarbiavimo susitarimus dėl viso joms bendrai naudojamo vandens. Didėjant klimato kaitos poveikiui ir augant gyventojų skaičiui, būtina skubiai susivienyti tiek šalyse, tiek ir tarp šalių, kad būtų apsaugoti ir išsaugoti mūsų brangiausi ištekliai. Visuomenės sveikata ir gerovė, maisto ir energetikos sistemos, ekonominis produktyvumas ir aplinkos vientisumas priklauso nuo gerai veikiančio ir teisingai valdomo vandens ciklo.

Bendradarbiaudami vandens srityje sukuriame teigiamą bangos efektą – skatiname darną, gerovę ir atsparumą bendriems iššūkiams. Turime veikti suvokdami, kad vanduo yra ne tik išteklius, kurį reikia naudoti ir dėl kurio reikia konkuruoti – tai žmogaus teisė, neatsiejama nuo kiekvieno gyvenimo aspekto. Šią Pasaulinę vandens dieną visi turime susivienyti dėl vandens ir naudoti vandenį taikai, padėdami pagrindus stabilesniam ir klestinčiam rytojui.

Plačiau apie Pasaulinę vandens dieną (anglų k.) galite pasiskaityti čia.

Tuo tarpu, šių metų meteorologijos dienos devizas – „kovos su klimato kaita priešakyje“. Žemiau – Pasaulinės meteorologijos organizacijos pranešimas skirtas meteorologijos dienai pažymėti.

Klimato kaita yra reali ir nenuginčijama grėsmė mūsų civilizacijai. Jos įtaka yra jaučiama ir matoma, jeigu mes nesiimsime jokių veiksmų – poveikis ir pasekmės bus katastrofiškos. Tvaraus vystymosi 13-asis tikslas yra „imtis skubių veiksmų dėl kovos prieš klimato kaitą ir jos padarinius”. Šio tikslo pasiekimas ir užtikrinimas lemia kitų Tvaraus vystymosi tikslų pažangą.

Pasaulinė meteorologijos organizacija (angl. The World Meteorological Organization, WMO) kovoja su klimato kaita įvairiomis kryptimis ir darbais. Darbai susideda iš įvairių socialinių problemų sprendimo: bado ir skurdo mažinimo, sveikatos būklės gerinimo, švaraus vandens, prieinamos ir švarios energijos užtikrinimas, sausumos ir vandens rūšių saugojimas, miestų ir bendruomenių stiprinimas klimato kaitos atsparumui. Orų ir klimato prognozės padeda padidinti maisto produkciją, sumažinti badą. Epidemiologijos žinių integravimas padeda lengviau susitvarkyti su ligomis, kurios yra ypač jautrios klimato kaitai.

Pasaulinė meteorologijos organizacija, jos nariai ir partneriai dirba nuo mokslo iki paslaugų ir veiksmų, padedančių visuomenei. Visuomet plečia žinias apie mūsų Žemės sistemą, stebi klimato ir vandens išteklių būklę ir kokybę, suteikia informacijos apie išmetamųjų, šiltnamio efektą sukeliančių dujų mažinimą. Taip pat teikia paslaugas, susijusias su klimatu, perduoda perspėjimus, patarimus, kurie padeda prisitaikyti prie kintančio klimato.

Mokslas yra pagrindinis problemų sprendimas. Būtent mokslas vienija šią organizaciją ir padeda įgyvendinti tvaraus vystymosi tikslus. WMO ir toliau kovos su klimato kaita, bendradarbiaudama su kitomis organizacijomis ir diegdama naujoves. Organizacija įveiks iššūkius ir įgyvendins saugaus, atsparaus pasaulio viziją ateities kartoms.

Plačiau apie Pasaulinę meteorologijos dieną (anglų k.) galite pasiskaityti čia.

Nežiūrint visų oficialių kalbų ir pasveikinimų, vandens ir meteorologijos dienomis kviečiame tiesiog nors valandai išeiti pasivaikščioti gryname ore kažkur gamtoje, dažniau pasidairyti į dangų bei aplankyti artimiausią jums vandens telkinį. 🙂 Naujausią sinoptikų parengtą orų prognozę surasite čia.