2024-04-02 | Pasiektas kovo mėn. aukščiausios oro temperatūros rekordas

Dėl nuo Šiaurės Afrikos trumpam plūstelėjusios labai šiltos oro masės ilgasis savaitgalis buvo vasariškai šiltas. Dėl to užfiksuoti kovo 3031 ir balandžio 1 d. rekordai. Be to, kovo 31-ąją beveik visose pagrindinėse Lietuvos meteorologijos stotyse buvo išmatuota aukščiausia kovo mėnesio oro temperatūra.

Iki ilgojo Velykų savaitgalio pati aukščiausia kovo mėn. temperatūra Lietuvoje buvo išmatuota 1968 m. kovo 30 d. Kybartuose, kuomet oras sušilo iki 21,8 °C. Šeštadienį, kovo 30 d., šis rekordas buvo pagerintas. Druskininkuose sušilo iki +22,4 °C. Na o Velykų dieną nė paros neišsilaikęs rekordas dar kartą buvo pagerintas, kadangi ir vėl Druskininkuose oras įkaito net iki +25,5 °C. Taigi, iki savaitgalio net 56 metus laikęsis rekordas buvo viršytas 3,7 laipsnio.

Be to pasiekti ir vietiniai rekordai 16 iš 18 pagrindinių Lietuvos meteorologijos stočių. Labiausiai ankstesnis rekordas buvo pagerintas Vilniuje kur skirtumas tarp senojo ir naujojo rekordo siekia net 4,9 laipsnio. Tuo tarpu, Nidoje ir Laukuvoje, dėl ne tiek daug sušilusio oro, rekordai nepakito. Laukuvoje iki rekordo pakartojimo pritrūko 0,6 laipsnio, o Nidoje – 1,7 ° (žr. žemėlapyje).

Žemėlapyje: juoda spalva – naujasis kovo mėn. šilumos rekordas, raudona – senasis rekordas (jeigu neperbrauktas, tuomet jis nebuvo pagerintas).

Taip pat, daugelis pastebėjo, kad ilgojo savaitgalio dienomis danguje šviečianti Saulė buvo labai neryški. Saulėtekiai ir saulėlydžiai atrodė labai neįprastai, o dangus – visiškai išblukęs. Kaltininkas – su anomalia šiluma nuo Šiaurės Afrikos Lietuvą bei visą regioną pasiekusios Sacharos dykumos dulkės. Dulkių koncentracija buvo užtektinai didelė, jog jos aiškiai matytųsi iš palydovo. Dalyje vietovių Saulę papildomai dangstė ir plunksniniai debesys, vietomis buvo užfiksuoti neryškūs Saulės halo ratilai. Prie žemės paviršiaus dulkės truputį sumažino matomumą. Na o antradienį dar daugiau jų pasiekė žemesnius atmosferos sluoksnius, todėl Lietuvoje labai pablogėjo aplinkos oro kokybė.

Kairėje – Sentinel-3 OLCI palydovo nuotrauka (2024-04-01, apie 12 val.), kurioje matomos dulkės virš Baltijos šalių. Dešinėje – taip atrodė dangus ir Saulė dėl užslinkusių dulkių.

Na o artimiausiu metu orai sparčiai keisis. Šilta ir dulkėta oro masė pasitrauks, aplinkos oras bus vėl bus švaresnis. Trečiadienis ir ketvirtadienis mūsų šalyje bus labai vėsūs. Kitomis dienomis po truputį atšils, tačiau naujų rekordų bent jau kurį laiką nefiksuosime. Naujausią sinoptiko orų prognozę rasite čia.

Parengė: meteorologas Gytis Valaika