2023-12-13 | Šiemet ruduo buvo labai trumpas

Šiemet ruduo buvo trumpas (vos 1,5–2 mėnesiai): meteorologinė vasara baigėsi rekordiškai vėlai, o žiema atkeliavo gerokai anksčiau nei įprastai.

☀️Spalio 4 d. didžiojoje šalies dalyje, o spalio 5 d. vakarinėje ir šiaurės rytinėje dalyje vidutinei paros oro temperatūrai nukritus žemiau 15 °C baigėsi meteorologinė vasara. Šiais metais meteorologinė vasara baigėsi vidutiniškai mėnesiu‼️ vėliau, lyginant su SKN.

🌿Taip pat, beveik visoje šalies teritorijoje spalio 15 d., o pajūrio zonoje spalio 19–24 d. vidutinei paros temperatūrai nukritus žemiau 10 °C baigėsi aktyviosios augalų vegetacijos sezonas. Šiais metais šis perėjimas įvyko vidutiniškai 12 dienų vėliau, o pajūryje – 7 dienomis vėliau, lyginant su SKN.

🍂Lapkričio 13–15 d., visoje Lietuvoje vidutinei paros oro temperatūrai nukritus žemiau 5 °C, baigėsi augalų vegetacijos laikotarpis. Lyginant su SKN vidutiniškai šiemet tai įvyko 13 dienų vėliau, tačiau pajūryje (Nidoje, Klaipėdoje) – 4 dienomis anksčiau.

❄️Meteorologinė žiema, kai vidutinė paros oro temperatūra nukrenta žemiau 0 °C, Biržų, Ignalinos, Lazdijų, Raseinių, Šiaulių, Telšių, Vilniaus ir Varėnos rajonuose prasidėjo lapkričio 17–18 d., Kėdainių, Kauno, Kybartų, Laukuvos, Panevėžio, Šilutės, Ukmergės ir Utenos rajonuose – lapkričio 25–26 d. Šiemet tai įvyko vidutiniškai 20 dienų anksčiau lyginant su SKN. Pajūrio ruože meteorologinė žiema prasidėjo gruodžio 2–6 d., o tai įvyko net 23 dienomis anksčiau lyginant su SKN.

Grafike pateiktos vidutinės temperatūros perėjimų datos Lietuvoje.

*SKN – standartinė klimato norma, 1991–2020 metų vidutinė reikšmė Lietuvoje.

Parengė: LHMT meteorologas Gytis Valaika