2023-11-29 | Vandens telkiniuose formuojasi ledas. Būkite atsargūs

Šaltų orų dar buvo labai nedaug, tačiau plonu ledu jau pasidengę nedideli ežerėliai ir didesnių ežerų pakrantės. Nors kiekvienas žmogus, atrodo, žino apie tykančius pavojus, bet dalis jų vis tiek lipa ir vis bando žaisti su savo likimu.


Net jei lipama ant pakankamai tvirto ledo (kurio storis ≥7–12 cm) nedidelė tikimybė įlūžti išlieka VISADA, nes lede būna didesnių ar mažesnių trūkių, pasitaiko tuščių ertmių (oro burbulai). Taip pat, ledo storis kai kuriose vandens telkinio dalyse gali būti labai nevienodas dėl požeminių šaltinių, sniego, augalijos ar kt., todėl būtina pasitikrinti ledo storį. Dažniau tą reikėtų daryti, jeigu esate ant jums nepažįstamo vandens telkinio.


Dėl išgąsčio ir šoko papuolus į ledinį vandenį žmogui būna sunku išlikti ramiu bei aiškiai mąstyti, todėl prieš lipant labai svarbu žinoti ką žingsnis po žingsnio darysite jei netyčia įlūšite. Vaduojantis iš šalto vandens gniaužtų gelbsti ne tik (PRIVALOMI TURĖTI) ledo smaigai, bet puikiai pasitarnauti gali ir šalia turima ilgesnė lazda ar lenta. Na o jau įlūžus ir išlipus, nuo stipraus sušalimo gali padėti kažkur ant kranto (pvz. automobilyje) turimi atsarginiai sausi rūbai ar tiesiog didelis rankšluostis.

Būkime atsakingi, saugokime save ir kitus. 😉


👉Daugiau įvairių patarimų rasite specialiai paruoštame meteo.lt svetainės skyrelyje „Pasiruoškite ekstremaliems orams“.