2023-11-07 | LHMT sinoptikai dalyvauja Baltic+ kursuose Rygoje

Jau devintą kartą organizuojami kasmetiniai Baltic+ kursai keturių Baltijos regiono valstybių – Lietuvos, Latvijos, Estijos, ir Lenkijos sinoptikams. Tai šių Baltijos šalių iniciatyva pradėti mokymai specialistams, finansiškai paremiant Europos meteorologinių palydovų eksploatacijos organizacijai – EUMETSAT. Kursai rotacijos būdu rengiami vis kitoje šalyje. Pernai jie vyko Lietuvoje (Vilniuje), o šiais metais atėjo eilė broliukams latviams. Renginys vyks lapkričio 7–9 d. Rygoje, Latvijos aplinkos, geologijos ir meteorologijos centre.

Kursų pavadinime „+“ iki 2022 metų reiškė dar 3 kviestines šalis (Baltarusija, Rusija, Ukraina), tačiau dėl visiems suprantamų priežasčių liko tik Ukraina. 2020 metais dėl pandemijos kursai buvo nukelti į 2021 m. ir Lenkijos atstovai juos pravedė tik nuotoliniu būdu. 2022 metais kursai Lietuvoje įvyko jau ir gyvai. Planuojama, jog 2024 metais Baltic+ įvyks Estijoje. Kaip ir visada, parengiamieji bei organizaciniai darbai prasideda dar vasarą ir tai būna nemažas iššūkis visiems: tiek organizatoriams, tiek dalyviams.

Na o šiemet tikimąsi, kad dalyviai pagilins turimas žinias apie vidutinių platumų ciklonų prognozavimą (Baltijos regionui). Tam bus skirta praktika atliekant konkrečių atvejų analizę ir modeliavimą. Vyks grupinės diskusijos. Dalyviai akis į akį su kitais atmosferos ekspertais aptars savo darbo iššūkius, kad mokymosi procesas būtų sėkmingas, o rezultatai būtų įgyvendinti operatyvinėje veikloje. Tiesioginės diskusijos ir susitikimai su įvairių šalių ekspertais leidžia dalyviams išmokti greitai ir produktyviai išspręsti visas iškilusias problemas.

Šiemet nuotolinėje kursų fazėje dalyvavo 25 sinoptikai, o Rygoje susirinko 17 dalyvių. Iš Lietuvos atstovų dalyvauja Tadas Kantautas (sinoptikas), Saulius Šatas (aviacinių prognozių sinoptikas) ir Giedrė Andruškienė (jūrinių prognozių sinoptikė). LHMT meteorologė Izolda Marcinonienė yra Baltic+ kursų koordinatorė ir dėstytoja. Visi kursai vyksta anglų kalba ir susideda iš dviejų dalių: nuotolinio 3 savaičių mokymo bei 3 dienų praktinių užsiėmimų auditorijoje. Na o sėkmingai atlikus visas užduotis dalyviai gauna sertifikatus ne tik apie dalyvavimą mokymuose, bet ir apie žinių įsisavinimą. ✅

Akimirkos iš pirmosios renginio dienos. Izoldos Marcinonienės nuotr.